Interessante lezing over voeding en sport bij ALV

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Triathlon & Loop Vereniging De Langstraat op donderdag 21 maart 2024, hield Elly van den Bogaard, sportdiëtist bij NOC*NSF en persoonlijk begeleider van twee paralympische sporters, een lezing over het belang van sportvoeding vóór, tijdens en ná het sporten. De presentatie benadrukte dat intensief sporten specifieke voedingseisen met zich meebrengt en dat een goede sportprestatie niet alleen afhangt van training, motivatie en talent.

Volgens van den Bogaard is voeding een essentiële pijler voor het leveren van topprestaties en optimaal herstel na inspanning. Hoewel supplementen ondersteuning kunnen bieden, waarschuwde ze voor het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van de populaire voedingssupplementen op sporters. Bovendien kunnen ze verboden stoffen bevatten.

De presentatie benadrukte het belang van tijdig eten en drinken vóór, tijdens en ná het sporten. Het ideale tijdstip voor een maaltijd is 2 tot 3 uur voor het sporten, met lichte opties vlak voor de inspanning om maag- en darmproblemen te voorkomen. Ook vegetarische sporters kregen advies, met aandacht voor het binnenkrijgen van essentiële voedingsstoffen.

Van den Bogaard adviseerde dat het gebruik van eiwitshakes en eiwitrepen niet noodzakelijk zijn, tenzij atleten intensief trainen en moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via reguliere voeding. Ze benadrukte ook het belang van voldoende hydratatie, met richtlijnen voor vochtinname vóór, tijdens en ná het sporten.

Na het sporten wordt aanbevolen om een normale hoofdmaaltijd te nuttigen die alle benodigde voedingsstoffen levert, inclusief koolhydraten voor energie en eiwitten voor spierherstel, samen met voldoende vocht.

Van den Bogaard’s presentatie biedt waardevolle inzichten voor leden van Triathlon & Loop Vereniging De Langstraat om hun sportprestaties te optimaliseren door middel van passende voedingsstrategieën.